Piaci és tőzsdei információk

A piac- és versenyképességnek a 21. században az egyik kulcsa információ – még a mezőgazdaságban is. Mivel a hazai agrártermelés elsősorban a gabonafélék és olajosok – búza, kukorica, árpa, napraforgó és repce – termesztésére épül, profitot realizálni ezeknek terményeknek a kereskedelméből lehet. Eredményesen kereskedni pedig csak a felvásárlási és tőzsdei árak, a forint árfolyama, az árutőzsdei mozgások naprakész ismeretével lehet. Piaci és tőzsdei információk rovatunkban ezért folyamatosan közzé tesszük az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb piaci és tőzsdei árait, nemcsak a gabonafélékre, hanem az egyéb termékpályákra vonatkozóan is, mint például a zöldség-gyümölcs, tej, hús és élő állat.
Kis mértékű termelőiár-csökkenés

Kis mértékű termelőiár-csökkenés

Forrás: AKI – PÁIR

A 25-26. héten a gabonafélek piacát a termelői árak kis mértékű, 2–5 százalékos csökkenése jellemezte. Így az étkezési búza ára 56 315 Ft/tonnára; a takarmánykukorica 53 050 Ft/tonnára és a napraforgó 117 343 Ft/tonnára csökkent.  

Világszerte rekortermések várhatók kukoricából

Világszerte rekortermések várhatók kukoricából

Szerző: Dr. Tikász Ildikó Edit, Elek Réka | Forrás: AKI – Agrárpiaci jelentések

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma júniusi előrejelzése szerint a búza globális termelése 695,8 millió tonna körül várható a 2012/2013. gazdasági évben. A világ kukoricatermését az intézet az USA, Kína, az EU-27 és Ukrajna biztató terméskilátásainak köszönhetően 107 millió tonnával többre becsüli a múlt évihez képest, így 967,6 millió tonnára lehet számítani. Magyarországon az étkezési búza termelői ára 58 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricáé 57 ezer forint/tonna volt 2013. június 17-23. között. 

Drágábban és később jelennek meg a hazai gyümölcsök

Drágábban és később jelennek meg a hazai gyümölcsök

Szerző: Isépy Anett, Szente-Orbán Csaba, Varga Viktória, Ecsediné Wanek Zsuzsanna | Forrás: AKI – Agrárpiaci jelentések

Megjelent a belpiaci gyümölcsfélék kínálatában a kajszi, a nektarin, az őszibarack, a málna, a köszméte/egres és a piros ribiszke. Termelői áruk jelentős mértékben meghaladta a tavalyi év 26. hetében mértet, azonban figyelembe kell venni, hogy mintegy tíznapos késéssel kerültek piacra. Hazai sárgadinnyéből már a zöld húsú is megjelent a piacon, a korábbi évekhez hasonlóan magasabb termelői ár jellemezte, mint a sárga húsút. A 26. héten 235, illetve 310 forint/kg leggyakoribb áron értékesítették a két típust. 

Csaknem 10%-os termelőiár-esés az étkezési búzánál

Csaknem 10%-os termelőiár-esés az étkezési búzánál

Forrás: AKI – Piaci Árinformációs Rendszer

A 24–25. héten az AKI PÁIR rendelkezésre álló adatai alapján jelentős termelőiár-mozgás egyedül az étkezési búzánál volt tapasztalható, amely ebben az időszakban 63 510 Ft/tonnáról 57 718 Ft/tonnára csökkent. A takarmánykukorica és a napraforgómag termelői ára ugyanebben az időszakban lényegében nem változott. 

Nőtt a tojásexport az első negyedévben

Nőtt a tojásexport az első negyedévben

Szerző: Kálmán Ákos | Forrás: AKI - Agrárpiaci jelentések

Az Európai Unióban az étkezési tojás ára 2013. 24. hetében 120,13 euró/100 kg volt, ami 27%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége 11%-kal volt kevesebb az 1–24. héten, mint tavaly ugyanekkor. A tojás csomagolóhelyi értékesítési átlagára 21,74 Ft/db volt, ami 38%-kal haladta meg 2012 hasonló időszakának az árszintjét. 

Nettó exportőr lettünk élő szarvasmarhából és marhahúsból

Nettó exportőr lettünk élő szarvasmarhából és marhahúsból

Szerző: Egri Edit | Forrás: AKI - Agrárpiaci jelentések

Magyarországon a fiatal bika termelői ára nem változott, míg a vágótehéné és a vágóüszőé 3-3%-kal csökkent 2013 májusában a 2012. májusihoz viszonyítva. Az első negyedévben a fiatal bikák vágása 38%-kal nőtt, míg a tehenek vágása 3%-kal, az üszőké 25-kal esett vissza. Az ország élőmarha-exportja 4%-kal csökkent, míg élőmarha-importja 16%-kal nőtt az idei esztendő első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. 

Mérsékelt termelőiár-csökkenések a termények piacán

Mérsékelt termelőiár-csökkenések a termények piacán

Szerző: Dr. Tikász Ildikó Edit, Keresztessyné Mohr Katalin | Forrás: AKI – Agrárpiaci jelentések

Az AKI PÁIR adatai szerint június első hetében 63 ezer forint/tonnára mérséklődött az étkezési búza, 60 ezer forint/tonnára a takarmánybúza termelői ára. A takarmánykukorica termelői ára május közepe óta csökken, június 3-9. között 58 ezer forint körül alakult a termény ára a fizikai piacokon. A repcemag termelői ára 135 ezer forint/tonna volt június 3-9. között, ez közel megegyezik az egy évvel korábbi átlagárral, míg a napraforgómagot 120 ezer forint/tonna áron kínálták, a múlt év ugyanezen időszakával azonos áron. 

Kínálati hiány várható a világ tejpiacán

Kínálati hiány várható a világ tejpiacán

Szerző: Mándi-Nagy Dániel | Forrás: AKI – Agrárpiaci jelentések

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 91,89 Ft/kg volt 2013 májusában, az előző havihoz képest 0,5%-kal csökkent. Magyarországon a nyerstej kiviteli árának 2012. június óta tartó növekedése tovább folytatódott. A nyerstej kiviteli ára 106,93 Ft/kg volt májusban, 0,5%-kal nőtt egy hónap alatt, és 16%-kal haladta meg a belpiaci árat. Az ife május végén megjelent előrejelzése szerint kínálati hiány alakulhat ki a világpiacon, így a tejtermékek világpiaci ára késő őszig magas szinten marad.  

Jóval magasabb termelői árak a zöldségpiacon

Jóval magasabb termelői árak a zöldségpiacon

Szerző: Isépy Anett, Szente-Orbán Csaba, Varga Viktória, Ecsediné Wanek Zsuzsanna | Forrás: AKI – Agrárpiaci jelentések

Magyarországon a szélsőséges időjárás a vetésidő csúszását és rövidebb vegetációs időszakot eredményezett az idén. A 23-24. héten a Budapesti Nagybani Piac kínálatában szereplő belföldi zöldségfélék termelői ára átlagosan közel 25 százalékkal volt magasabb a 2012. év ugyanezen heteiben jellemzőnél. Az újburgonya 24. heti 220 forint/kg-os leggyakoribb ára 91 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A hazai kígyóuborka 24. heti (230 forint/kg) termelői ára 70 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. 

5,4%-kal emelkedett a vágósertés termelői ára

5,4%-kal emelkedett a vágósertés termelői ára

Szerző: Egri Edit | Forrás: AKI - Agrárpiaci jelentések

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) előrejelzése szerint az USA sertéshústermelése 1%-kal emelkedik 2013 második negyedévében az előző évihez képest. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,65 euró/kg hasított hideg súly volt 2013 májusában, 1,6%-kal emelkedett egy év alatt. Magyarországon a vágósertés termelői ára 479 forint/kg hasított súly volt 2013 első öt hónapjában, 5,4%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. 

Címkefelhő

mezőgazdasági termékek, kukorica vetőmag ár, gabona kereskedelem, vetőmag kereskedelem, gabona, búza, kukorica, kukorica ár, búza ár, gabona ár, kukorica árak, búza árak, gabona árak, kukorica árfolyam, gabona árfolyam, búza árfolyam, árutőzsde gabona, méz ár, búza árfolyam, búza fajták, búza tőzsdei ára, felvásárlási árak 2010, gabona ára, gabona felvásárlás, gabona kereskedelem, gabona tőzsdei árak, gabonaárak, gabonatőzsde, kukorica árak a tőzsdén, kukorica tőzsdei ára, napraforgó ára, vetőmag árak, vetőmag kukorica, kukorica vetőmagok, kukorica vetomag, őszi búza, tőzsdei árak, árpa árak, búza árfolyam 2010, búza tőzsdei ára, búza tőzsdei árfolyama, kukorica napi ár, kukorica vetőmag ár, kukorica vetőmag árak, kukorica vetőmag árlista, napraforgó ára, napraforgó árak 2010

Vissza a főoldalra »

Keresés Ajánlatunk
Hirdetés